Erikoislasit

Perusvaatimukset

Ikkunan tärkein ominaisuus on lämmöneristävyys. U-arvo tulee olla alle 1,0. Ikkunan tarkoitus on tuoda luonnonvaloa maksimaalisesti sisään. LT tarkoittaa valonläpäisyä. Auringon suojausta tarvitaan kaakko-, etelä- ja länsisuuntiin. Aurinkoenergian kokonaisläpäisy g. Parhaat erikoislasit ovat moniteholaseja, joista löytyy monenlaisia ominaisuuksia.

Suorituskykykoodi

Suorituskykykoodi on yhteenveto lasituksen suorituskyvystä perusvaatimuksien suhteen. Ikkunoiden kaikki lasit määritellään aina kolmella koodilla: U/LT/g. Tuotteiden vertailu suunnittelussa on erittäin helppoa. Lähde: Lasifakta 2009.

Turvalasi

Klas1-ikkunat ovat jo sinälläänkin turvallisia tuotteita, mutta tietyissä käyttökohteissa on tarvetta käyttää lasituksena erityisiä turvalaseja. Ne ovat karkaistuja ja laminoituja laseja sekä näiden yhdistelmiä. Niitä voidaan käyttää esim. julkisivuissa, ovissa, kylpyhuonesisustuksissa yms.

Rikkoontumisen sattuessa laminoidussa turvalasissa lasinsirut pysyvät kiinni muovikalvossa ja minimoivat viiltovammojen riskiä, ja samalla lasin pysyvä yhtenäisyys ehkäisee läpitunkeutumisen murron yhteydessä. Tarpeen vaatiessa voidaan käyttää jopa luodinkestäviä lasituksia.

Muun käyttöturvallisuuden takaamiseksi mm. lasien reunat hiotaan käyttökohteessa vaaditulla tavalla.

Erikoislasit

Lämmitettävä eristyslasi

Lämmitettävä lasi, jota käytetään estämään kylmistä lasipinnoista aiheutuvia ongelmia. Lasi estää kylmän hohkaa, veden kondensoitumista, jäätymistä ja kylmiä ilmavirtauksia eli vedon tunnetta.

Lasipaketin vahvuus määräytyy käyttökohteen mukaan oli kyseessä sitten julkinen tila, omakotitalo tai loma-asunto. Lämmitettävä eristyslasi toimii lämmön lähteenä ja se voidaan tarvittaessa kytkeä pois päältäkin. Yleisimmät käyttökohteet ovat kylpylän, peseytymistilat ja suuret lasipinnat, jolloin lasin lämmin pinta lisää mukavuutta.

Palonsuojaus

Palonsuojaus on ennen tarkoittanut tiiviitä teräs- tai kivimateriaalirakenteita. Tänä päivänä palonsuojaus voidaan toteuttaa myös ikkunoilla. Tämä mahdollistaa monia uudenlaisia arkkitehtoonisia ratkaisuja. Uudet palonsuojalasit toimivat suojana lisäksi jopa paremmin kuin monet muut vaihtoehdot.

Klas1-ikkunoissa on käytettävissä monenlaisia palonsuojalaseja ja niiden kanssa voidaan yhdistellä myös muita erikoislaseja.

Energiatehokkuutta

Klas1-ikkunoissa voidaan käyttää laseja, joissa sekä läpinäkyvyys että energiaominaisuudet ovat erinomaiset. Selektiivilaseilla voidaan suodattaa auringon haitallista säteilyä, ja toisaalta pitää lämpö sisällä ja kylmä ulkona.

Myös aktiivisesti lämmittävät lasit ovat käytettävissä. Lämmöneristävyyttä voidaan parantaa myös käyttämällä ns. lämpömassalistausta eli TPS:ää tai SS:ää (Thermoplastic Spacer ja Super Spacer) sekä erilaisia kaasutäyttöjä.

Oikeanlaisilla lasivalinnoilla voidaan ehkäistä aikaisemmin suurien ja pienempienkin lasipintojen kanssa ongelmallisia sisäilmaston ongelmia kuten kylmävetoa, energian hukkaa ja toisaalta toteuttaa esim. lämpöylijäämän hallinta.

Klas1-ikkunajärjestelmien U-arvo on 0,62 W/m2K.

Haitallisen lämpösäteilyn estävä lasi

Pilkington Suncool™ 70/35 tarjoaa ihanteellisen ratkaisun yhä kasvavaan tarpeeseen tehdä rakennuksista mahdollisimman energiatehokkaita tarvitsematta tinkiä sisään tulvivan luonnonvalon määrästä. Pilkington Suncool™ 70/35 -lasin kokonaisuudessaan alhainen auringoenergian läpäisy ja erittäin korkea valonläpäisy tekevät työ- tai asuinympäristöstä mahdollisimman mukavan ja esteettisesti viihtyisän.

Itsepuhdistuva lasi

Klas1-ikkunoissa voidaan käyttää Pilkingtonin käyttämää ainutlaatuista itsepuhdistuvaa Pilkington Activ -lasia. Sillä on kaksivaikutteinen ominaisuus, joka luonnon omia voimia hyväksi käyttäen pitää lasin puhtaana orgaanisesta liasta. Sen pintakerros hajoittaa ja irrottaa orgaanisen lian, ja samaisen pintakerroksen ominaisuudet saavat sadeveden huuhtomaan pölyn ja lian pois tehokkaasti ilman ikäviä valumajälkiä.

Huurtumaton lasi

Ikkunan uloimmaisen lasin huurtuminen ulkopinnaltaan on seurausta ikkunan hyvästä lämmöneristävyydestä ja tavanomaisesta sään vaihtelusta. Kaikkiin tuotteisiin on saatavilla huurtumista estävä lasi lisävarusteena.

Ulkopuolinen huurtuminen on luonnollinen ilmiö, joka muodostuu kun ikkunassa pintalämpötila putoaa alle ulkoilman kastepisteen.

Huurtumattomassa lasissa on ohut läpinäkyvä pyrolyyttinen pinnoite lasin ulkopinnalla. Se toimii pitämällä ulkolasin pintalämpötilan korkeampana ja täten minimoimalla huurtumisen esiintymisen.

Vastaavasti huurtumaton lasi minimoi huurtumisen esiintymisen verrattuna samanlaiseen ikkunalasiin, jossa ei ole huurtumisen estävää pinnoitetta. Huurtumaton lasi minimoi ulkopuolisen huurtumisen esiintymisen hyvin eristävissä ikkunarakenteissa ja pitää ikkunat kirkkaimpina kauemmin huurtumiselle otollisissa olosuhteissa.

Äänieristys

Ilmaääneneristävyys R mitattiin standardin EN ISO 10140–2:2010 [1] mukaan ja ilmaääneneristysluku Rw+C ja Rw+Ctr määritettiin standardin EN ISO 717–1:2013 [2] mukaan.

Ilmaääneneristyslukua Rw+Ctr voidaan käyttää esim. kaupunkiliikennemelussa ääneneristävyyttä arvioitaessa ja lukua Rw+C esim. arvioitaessa ilmaääneneristävyyttä suihkukoneiden melulle lentokentän läheisyydessä.

Rw dB Rw+C dB Rw+Ctr dB
48 46 42
44 43 39
44 43 38
44 42 38
39 38 34